SINDROMUL METABOLIC

SINDROMUL METABOLIC: O AMENINTARE PENTRU SANATATE CARE APARE CA URMARE A INSUMARII MAI MULTOR FACTORI DE RISC

Sindromul metabolic (MetS)reprezinta o denumire medicala folosita pentru distrugerea unui grup de "bio markeri"(indicatori biologici)care, atunci cand apar impreuna,fac sa creasca riscul de boli coronariene,infarct si diabet de tip 2.Pe cat exista tendinta de a considera Sindromul Metabolic un concept medical ''nou",in realitate aceasta definitie este cunoscuta de mai multe decenii:dateaza din anii Cincizeci.Inca din 1970 era in mod comun folosita pentru a descrie o serie de factori de risc asociati diabetului.In decursul anilor lista factorilor de risc a crescut fata de cei trei de la inceput(diabet,colesterol si trigliceride crescute),ajungand pana la opt,in functie de diferite definitii.In orice caz,Sindromul Metabolic este ceva de care este bine sa stam cat mai departe.A intelege care sunt acesti factori de risc si a actiona in sensul prevenirii sau remedierii lor in caz de nevoie reprezinta o strategie proactiva pe care ar trebui sa o urmati zi de zi.

FAPT

Comitetul de Consultanta Stiintfica al GNLD (SAB) este constient de mai multi ani despre legatura directa care exista intre alimentatie si riscul de Sindrom Metabolic.In Martie 2002 prof.Derald Reaven,considerat ca fiind unul dintre pionierii Sindromului Metabolic si descoperitorul Sindromului X,a prezentat o vasta cercetare despre acest subiect in cursul celei de a doua editii a evenimentului GNLD Arthur Furst Lecture on Nutrition and Desease Prevention care a avut loc la Stanford University.Profesorul Reaven este un endocrinolog de marca al Stanford University si a fost student al prof.Arthur Furst,a fost Director Medical al Veteran Hospital din Stanford.Prof.Reaven este in continuare  Profesor Emerit de Medicina Cardiovasculara.

CUNOASTETI TOATE SEMNELE BIOLOGICE ALE FACTORILOR DE RISC:

Federatia Internationale a Diabetului (IDF) a furnizat una din cele doua definitii originale ale Sindromului Metabolic .Cealalta este data de US National Cholesterol Eucation Program (NCEP.Iata semnele biologice cheie:
A. Circumferinta abdominala mare: obezitate centrale peste 102 cm pentru barbati si peste 88 cm pentru femei.
B.Indicele masei corporale ridica peste 30 kg/mp.
*Trigliceride ridicatepeste 150 mg/dl.
*Colesterolul "bun"HDL la valori inferioare de 40mg/dl pentru barbati si 50 mg/dl pentru femei.
*Hipertensiune:presiunea egala sau mai mare de 130/85mmHg.
*Glicemia ridicata pe stoamcul gol:100 mg/dl.
Fiecare dintre acesti indicatori este un motiv de preocupare ,dar cand sunt prezenti toti impreuna trebuie sa sune cu adevarat alarma.In prezent medicina retine ca diagnosticabil un Sindrom Metabolic in prezenta punctelor A si B si a oricare doua dintre cele patru succesive din aceasta lista.

De ce diabet?De ce voua?De ce voua si nu fratelui vostru,sorei,mamei sau tatalui?De ce vecinul?De ce unii il manifesta si altii nu?Exista diferite teorii,unele mai bune altele mai putin bune,dar cercetatorii,oamenii de stiinta si oamenii care se afla la conducerea organismelor de sanatate publica inca nu au nici o certitudine in acest sens.Prof.Dr.Biochimist Nutritionist Membru SAB GNLD Fred HOOPER spune:lasatima sa va explic mai bine ce vreau sa spun.

Poate depinde de factori genetici.Dar poate sa nu depinda de acesti factori.Studiile efectuate pe gemeni homozigoti au aratat daca unul dintre ei are diabet de tip 1,exista o probabilitate de 40-50 % ca si celelalat sa aiba.Daca in schimb unul dintre cei doi are un diabet de tip 2exista o probabilitate de 80-90% ca si celalalt sa aiba.De ce aceasta diferenta?
Ar putea depinde de greutate.Exista in mod sigur o corelare,chiar daca 85% dintre persoane care au diabet de tip 2 sunt obeze,in timp ce restul de 15% nu sunt.Atunci,daca greutatea si obezitatea sunt cauza diabetului ,carui fapt se datoreaza restul de 15%?
Poate depinde de celule care nu functioneaza.Un grup special de celule din pancreas ,celulele beta sunt cele care produc insulina.Stim ca aceste celule pot sa nu fie in masura sa produca toata insulina necesara organismului,astfel ajungand sa fie suprasolicitate.Se poate schimba si modul in care celulele reactioneaza la insulina.Pot sa devina rezistente la insulina,cerand o supraproductie.Ar putea deci sa existe o crestere a cererii de insulina .
CE PUTETI SA FACETI:MUTATI ACUL CANTARULUI!

REDUCEREA CIRCUMFERINTEI ABDOMINALE SI A BMI:

Mentinerea unei greutati optime,sau apropierea de aceasta daca sunteti in supraponderalitate este un element decisiv pentru sanatatea si vitalitatea pe termen lung.Atat Indicele Masei Corporale(BMI) cat si circumferinta abdominala sunt imporatanti indicatori de risc pentru sanatate in general cu referire in special la Sindromul Metabolic.Circumferinta taliei este un indicator biologic pe care fiecare dintre noi il poate masura cu usurinta folosind chiar si o panglica.


SANATATE SI STARE DE BINE CU REVOLUTIONARUL PROGRAM GR 2 CONTROL!


Gestionarea greutatii si mentinerea activitatii fizice sunt doua elemente esentiale pentru sanatate.Dupa datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii excesele alimentare si sedentarismul sunt cauzele cele mai raspandite care se afla la originea Sindromului Metabolic,a bolilor cardiovasculare si a diabetului.Pentru zeci de mii de persoane gama de GR2 Control de la GNLD a fost cheia pentru a avea succes in controlul propriei greutati.Este o combinatie a carei eficienta de a va substitui o masa cu control glicemic ,produse care va sprijina pentru succes si un ghid pentru a manca sanatos prin modificarea stilului vostru de viata ajutandu-va sa va reprogramati organismul ca sa va mentineti sub control greutatea si BMI pe termen lung.Eu personal cu programul GR 2 Control am slabit 37 kg fumos si sanatos.


IMBUNATATESTE NIVELUL TRIGLICERIDELOR TALE:

Trigliceridele sunt un tip de grasimi prezente in sange.Sunt naturale si importante pentru sanatate si energie,dar cand sunt prezente in concentratii excesive constituie un indicator pentru sanatatea inimii.Cu cat este concentratia mai ridicata,cu atat mai ridicat este riscul.Nivelul de trigliceride depinde de cate si care dintre grasimi si carbohidrati sunt prezenti in alimentatie.Atunci cand sunt consumate alimente,organismul transforma rapid toate caloriile de care nu are nevoie imediat in trigliceride pentru a le acumula in celulele grase pe care apoi sa le reutilizeze mai tarziu.Daca mancati des carbohidrati si grasimi industriale,cresteti nivelul de trigliceride in organism in doua moduri diferite.Prea multe calorii la dispozitie pot sa stimuleze capacitatea organismului de a acumula grasime.Si un exces de acizi grasi omega -6 care deriva din carne rosie si o carenta de acizi grasi OMEGA -3 ce deriva din peste si vegetale duce la o crestere a trigliceridelor in sange.Solutia este aceea de a fi atenti la ceea ce mancati,sa evitati pe cat posibil alimentele prea rafinate si industriale,prea bogate in grasimi si zaharuri.Mancati in schimb mai multe fructe si legume,cereale integrale,evitati carnea rosie si preferati pestele,in special cel bogat in Omega -3 cum este somonul,tonul si scrumbiile.
SANATATE SI STARE DE BINE cu Salmon Oil Plus de la GNLD!
Testele clinice efectuate  pe oameni au aratat ca Salmon Oil Plus de la GNLD va poate ajuta la scaderea nivelului de trigliceride.Si mai important acest efect este proportional cu concentratia:cu cat este mai ridicata,cu atat este mai eficient(in conformitate cu datele despre reducerea trigliceridelor...)
CRESTETI HDL:
A avea colesterolul la nivelul cel mai scazut posibil este un alt indicator biologic pozitiv.Deasemenea importanta este mentienrea unui nivel ridicat HDL(Lipoproteine de Densitate Inalta).Pare contradictoriu,dar cercetarile demonstreaza ca HDL si-a castigat numele de "colesterol bun" din cauza capacitatii sale de a ne ajuta sa ne protejam de LDL "colesterolul rau".Reuseste eliminind  excesul de LDL si restituindu-l ficatului pentru a-l elimina.Se stie ca pentru a avea o sanatate buna,nu este suficient sa avem un nivel scazut de LDL:este necesar sa si crestem nivelul de HDL.Cercetarile au aratat cum cu cat este mai ridicat HDL,cu atat mai scazut va fi LDL.
IMBUNATATITI-VA PRESIUNEA SANGUINA:
Dupa National Institute of Health din Statelen Unite alimentatia are o influenta directa asupra presiunii sanguine si asupra hipertensiunii.Cu toate ca efectele sodiului din sarea de masa sunt cunoscute,mai exista si alte aspecte de care trebuie sa se tine cont pentru a putea mentine la un nivel scazut presiunea sangelui si pentru a se evita hipertensiunea.Programul DASH sugereaza sa:
*Evitati alimentele bogate in grasimi saturate,colesterol si grasimi totale.
*Limitati consumul de carne rosie,dulciuri,zahar si bauturi bogate in zahar.
*Mancati zilnic din abundenta fructe,legume,cereale integrale si fructe uscate.
*Consumati doar produse fara zahar sau cu putin zahar.
*Preferati pestele si carnea de pasare in locul carnii rosii.
Elementele nutritionale cheie de care trebuie sa avem grija sunt :potasiu,magneziu,calciul,proteine slabe si fibre.


Suplimentele nutritive de la GNLD favorizeaza aportul de elemente nutritionale care deriva din alimentele integrale prevazute de planul nutritional DASH.Programul  nostru Pro-Vitality asigura un nivel adecvat de elemente nutritionale extrase din cereale integrale,fructe,legume si peste,fara ca sa creasca aportul de sodiu,in plus Kal- Mag Plus D de la GNLD aduce calciu,magneziu si alte importante minerale,pe langa vitamina D,pentru a promova si sustine folosirea mineralelor.Pentru a imbunatati absorbtia de potasiu,fiecare portie de GR 2 Control Meal Shake are un aport de 610 mg din acest important mineral.


Va continua.........

Lidia Holban
Consultant Nutritionist
www.lanutrite.ro

Cinci noi studii confirma:acizii grasi omega-3 sunt foarte eficienti!

Din Suedia in Japonia,din Olanda in SUA,noi cercetari desfasurate de oameni de stiinta din intreaga lume,evidentiaza tot mai multe noi beneficii legate de asimilarea de acizi grasi omega-3.

-Acizii grasi Omega-3 ii ajuta pe tineri sa-si intareasca oasele.

Cercetatorii de la Universitatea suedeza UMEA au publicat un studiu desfasurat de American Journal of Clinical Nutrition pe 78 de tineri,dintre care cativa au fost monitorizati de la 16 la 22 ani,in care se evidentiaza cum intre cei cu cele mai ridicate nivele de acizi grasi omega-3,si in special DHA(acid docosaesanoic)demonstreaza o densitate osoasa mai mare.Acest studiu "constituie o confirmare ulterioara ca in organismele in faza de crestere acizii grasi omega-3 sunt de mare ajutor pentru oase",au declarat Dr.William Connor si Dr.Chaim Vanek,comentandu-si cerecetarea.

-Un studiu japonez confirma inca o data faptul ca acizii grasi omega -3 protejeaza inima.

Noi dovezi rezulta  dintr-un studiu denumit ''JELIS''(Japan EPA Lipid Intervention Study)publicat de jurnalul medical The Lancet.Studiul a demonstrat ca completarea cu acizi grasi omega-3 si cu EPA(acid eicosapentaenoic) poate duce la o diminuare a riscului de anghina cu 24% si a bolilor coronariene neletale cu 19%.Analizand un esantion de 18.645 de pacieni timp de 4 ani si jumatate,studiul a evidentiat beneficii  semnificative asupra sanatatii cardiovasculare.

-Alte dovezi referitoare la capacitatea acizilor grasi omega-3 de a conserva functiile cerebrale.

Un alt studiu condus de un grup de cercetatori olandezi a examinat declinul capacitatilor cognitive ale unui grup de persoane cu varste intre 79 si 89 de ani pentru o perioada de 5 ani.American Journal of Clinical Nutrition a permis demonstrarea faptului ca un consum crescut de peste(deci nivelele mai crescute de EPA si DHA determinate) este in masura sa reduca in mod semnificativ declinul cognitiv.Rezultatele au fost semnificative in mod deosebit la persoanele cu tensiune ridicata sau cu un procent de colesterol ridicat.

-Alte descoperiri.

American Journal  of Clinical Nutrition a publicat un al doilea studiu condus de Dr.May Beydoun de la Universitatea Nord Carolina care a  evidentiat un declin mai lent al capacitatilor verbale in prezenta unor nivele ridicate de EPA si DHA.

GNLD A CREAT CEL MAI COMPLET PRODUS PE BAZA DE ACIZI GRASI - OMEGA 3 SALMON OIL PLUS.

Integratorul cu continut de Omega-3.

GNLD s-a implicat intotdeauna in popularizarea importantei acizilor grasi omega-3 pentru sanatate,vitalitate,longevitate,atat fizica cat si mentala,incepand din momentul in care studiile epidemiologice efectuate pe eschimosi au inceput inceput sa evidentieze o corelare pozitiva intre asimilarea de acizi grasi omega-3 si o diminuare a riscului de boli cardiace.De atunci studiile noastre referitoare la rolul lipidelor in structurile si functiile celulare sunt in continuu progres,iar acezt lucru ne-a permis sa constientizam o carenta raspandita a acestor elemente nutritionale in dieta contemporana( in contradictie cu recomandarile internationale referitoare la consumarea a 2-3 portii de peste gras pe saptamana),ne-am concentrat in mod deosebit pe modalitatea cea mai buna pentru a garanta aportul optim de omega -3.In acest scop inca din anii '70 am dezvoltat primul Integrator din lume derivat integral din ulei de somon foarte pur si natural;Omega -3 Salmon Oil.

Pe parcursul deceniilor urmatoare am continuat sa ne facem cunoscut mesajul referitor la importanta acizilor grasi omega-3 chiar in colturile cele mai indepartate ale lumii,oferind pentru milioane de persoane posibilitatea de a se bucura de o viata mai sanatoasa.Si in timp ce in ce mediile stiintifice din intreaga lume continuau sa iasa la lumina tot mai noi cofirmari ale nenumaratelor beneficiipe care omega-3 sunt in masura sa le aduca pentru sanatatea noastra,de-a lungul tuturor acestor ani am continuat sa facem eforturi importante in cercetare care au dus la dezvoltarea produsului Omega- 3 Salmon Oil Pus.

Cercetarile cele mai recente au evidentiat de fapt importanta consumului tuturor celor 8 componente din familia acizilor grasi omega-3,pentru a putea obtine toate beneficiie care deriva din actiunea sinergica a acestor elemente nutritionale esentiale.

Gratie tehnologiei exclusive si foarte avansate a''diferentierii moleculare'' GNLD, Salmon Oil Plus este primul produs din lume care poate asigura totalul celor 8 membri ai familiei acizilor grasi omega-3 conform proportiilor standardizate si intotdeauna constante,lot dupa lot.

Trei capsule de Omega 3 Salmon Oil Plus aduc de fapt 460 mg de EPA, 480 mg de DHA, 50 mg de DPA si 8- mg din celelalte componente din familia acizilor grasi omega-3.

Comitetul de Consultanta Stiintifica (SAB) raspunde la cateva intrebari despre sanatate.

I - Cum poate Omega -3 Salmon Oil Plus sa aiba mai multi acizi grasi omega-3 fata de alte produse,desi este prezentat in capsule mai mici?

R - Gratie procesului exclusiv si unic cunoscut sub numele de ''Diferentiere Moleculara'' suntem in masura concentram acizii grasi omega-3,eliminand elementele care nu ne intereseaza!

I - Daca exista 8 componente din familia acizilor grasi omega-3 de ce GNLD nu le-a introdus in Omega -3 Salmon Oil pana acum?

R -De putin timp s-a descoperit ca exista aceste 8 componente,dar nu exista nici o tehnologie care sa fie in masura sa le standardizeze si sa le faca disponibile in mod identic pentru fiecare lot de produse,pana in prezent.

I - In ce consta ''Diferentierea Moleculara"?

R -Diferentierea moleculara este o tehnologie utilizata  pentru a selecta anumite molecule din peste,eliminand in acelasi timp moleculele nedorite.

I -De ce GNLD utilizeaza tonul in Oe acizi grasi omega-3mega 3 Salmon Oil Plus?

R- Fiecare peste are un profil diferit de acizi grasi pmega-3.Tonul de obicei contine cantitati mai mari de DHA si de precursor al DHA fata de ceilalti pesti.Am introdus si sardinele si scrumbiile pentru a optimiza nivelele de acizi grasi omega-3.

 - Sardinele si scrumbiile au un continut ridicat de EPA si din precursorul sau ETA.Din acest motiv am ales sa plecam tocmai de la sardine si de la scrumbii pentru a optimiza nivelul de acizi grasi omega-3.

CREIER TANAR  -  ARTICULATII MOBILE  -  INIMA SANATOASA!

EFICIENTA GARANTATA - TEHNOLOGIE EXCLUSIVA va asigura Omega 3 Salmon Oil PLus.

Lidia Holban

T.NUTRITIONIST

0722 260 445


 


Nutritia copiilor pentru o sanatate care sa dureze toata viata

Copii au nevoie de baze solide pentru construirea unei sanatati care sa dureze toata viata.Din pacate insa,alimentatia copiilor si a adolescentilor este adesea saraca din cauza unui consum necorespunzator de fructe,legume si cereale integrale si un consum excesiv de alimente procesate ce contin zahar si grasimi saturate.Si acest scenariu este valabil pentru pentru toata lumea indistrializata.Doua rapoarte recente din Anglia,confirma date similare care se intalnesc si in Statele Unite,Canada si Europa,practic peste tot British Heart Foundation Statistic Database arata ca aproximativ 90% dintre copii nu consuma cele 5 sau mai multe portii recomandate pe zi de fructe si legume.Iar in cursul unei saptamani de observatie,de-a dreptul 1 copil din 5 nu a mancat nici macar 1 fruct.Un alt studiu de observatie (UK National Diet and Nutrition Survey)efectuat pe tineri cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani a aratat ca doar jumatate dintre ei consuma cereale integrale.

DE CE NEVOILE COPIILOR SUNT EXCEPTIONALE ?

Copii sunt intr-o faza de crestere si dezvoltare fenomenala pe durata intregii perioade a copilariei.Produc mai bine de un miliard de celule noi in fiecare zi iar acest lucru necesita multi nutrienti.Tesuturile si organele tinere,deasemenea au nevoie de energie si de nutrienti pentru a se dezvolta corect.De exemplu,sistemul imunitar al copiilor este in mod constant expus bacteriilor si virusurilor,si multi nutrienti au demonstrat ca il intaresc.
Acesta este si momentul in care capacitatile cognitive si personalitatea se dezvolta,iar unele studii stiintifice au aratat ca exista legaturi intre anumite niveluri ale unor nutrienti si randamentul mental.
Cresterea rapida si dezvoltarea mentala pe durata copilariei si adolescentei cer o cantitate crescuta de energie si de nutrienti pentru ca procesele metabolice sa se desfasoare in mod corect.Datorita faptului ca arderile metabolice sunt foarte intense ,abundenta si un echilibru al nutrientilor sunt esentiale pe durata acestor prime faze ale vietii.Este fundamental pentru copii ca sa dobandeasca modele alimentare corecte in asa fel incat bunele obiceiuri alimentare sa poata continua si pe durata vietii adulte.

DE CE COPII AU NEVOIE DE NUTRIENTI?


Copii ca si adultii, au nevoie de de un aport echilibrat de nutrienti dintr-o varietate de surse alimentare - cereale integrale,fructe si legume,surse de proteine sanatoase,cum ar fi pestele- impreuna cu exercitii fizice adecvate si odihna.Alimentele integrale si suplimentele nutritive constituie o sursa pentru o mare varietate de macronutrienti,vitamine,minerale si fitonutrienti,ce joaca un rol important in acesti ani de crestere si dezvoltare.
CARBOHIDRATII sunt sursa principala de energie.Copii au nevoie de mai multa energie pentru ca sunt foarte activi,cresc si se dezvolta foarte rapid.Este imperaiv faptul ca acestia sa provina din surse naturale bune cum sunt fructele,legumele si cerealele integrale.Consumul de carbohidrati simpli cum ar fi faina alba si zaharurile rafinate ar trebui sa fie eliminate.
PROTEINELE furnizeaza caramizile de care au nevoie organismele in crestere si sunt esentiale pentru viata umana.Copii ca si adolescentii,au nevoie de o abundenta de proteine de calitate superioara pentru a sustiene cresterea lor rapida si o dezvoltare optima.Celulele pielii,muschii,organele si tesuturile in general sunt formate si din proteine,ca si hormonii si enzimele care controleaza cresterea si metabolismul.
GRASIMILE sunt o sursa importanta de energie atat pentru copii cat si pentru adolescenti.Au si rolul de caramizi de constructie si sunt o sursa importanta de vitamine liposolubile.Oric um este important pentru copii ca sa consume tipul corect de lipide sau grasimi si sa evite grasimile saturate.Grasimile bune includ uleiul de peste care este bogat in acizi grasi Omega -3.Aceastia din urma sunt esentiali  pentru sanatatea umana dar nu pot fi produsi in corp in cantitati suficiente ca sa satisfaca nevoile.Din acest motiv,trebuie sa se extraga din alimente sau sa se fie adaugati in alimente sub forma de suplimente nutritive.
Alte importante grasimi alimentare,cunoscute sub numele de lipide si steroli  din cereale integrale,influenteaza nutritia la nivel celular.Lipidele si sterolii sprijina o patrundere corecta a nutrientilor in celulele normale si o corecta eliminare a reziduurile rezultate din procesele metabolice.
STIATI CA...?
-Copii consuma mai mult sau mai putin dublul caloriilor (770) la restaurant fata da situatia in acre iau masa acasa(420)?
-Copii care consuma alimente de la "fast - food" au un aport mai ridicat de grasimi,grasimi saturate,colesterol si sodiu - si un aport scazut de fibre,calciu si fier- fata de copii care nu manaca junk-food?
-Consumul de lapte - sursa alimentara cea mai bogata in calciu - a scazut cu 36% la adolescenti?
-American Academy of Pedriatrics recent a dublat ratia zilnica recomandata de vitamina D pentru copii si adolescenti si recomanda si suplimente nutritive deoarece cea mai mare parte dintre copii nu consuma suficient doar din alimentatie?
-Dupa un studiu al USDA (Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite),jumatate din tineri nu consuma cantitatea recomandata de calciu ,2/3 nu consuma suficienta vitamina E si zinc si aproape 1/3 nu introduc in organism fierul de care are nevoie prin alimentatie?

REZULTATELE UNEI ALIMENTATII SARACE IN NUTRIENTI

-Cresterea si dezvoltarea sub nivelul optim.
-Randamentul fizic si intelectual scazut.
-Sistemul imunitar compromis.
-Repararea si intretinerea tesuturilor slabita.

PRODUSELE GNLD POT SA AJUTE LA ACOPERIREA CARENTELOR ALIMENTARE ALE COPIILOR VOSTRI!

Lidia Holban

Consultant nutritionist www.lanutritie.ro

PRODUSELE PENTRU CURATENIE REZOLVA PROBLEMELE SAU LE CREEAZA

Produsele de curatenie pot fi extrem de utile pentru a putea sa scapam de murdarie si bacteriile care apar impreuna cu acestea,dar pot sa constitue un pericol in sine.Studii recente au evidentiat posibilele riscuri legate de detergentii care sunt in mod normal prezenti in casele noastre.

Un studiu avand durata de 4 ani,efectuat de Universitatea din Bristol,si publicat in revista Thorax,a dus la surprinzatoarea descoperire ca in familiile in care se utilizeaza in mod frecvent detergenti,incidenta problemelor respiratorii la copii este dubla fata de familiile care utilizeaza detergenti cu moderatie.Acest fapt poate explica originea afectiunilor astmatice.Studiul a luat in considerare.Studiul a luat in considerare femeile insarcinate si le-a urmarit pana cand au implinit copii varsta de 3 ani si jumatate.Rezultatele sunt cutremuratoare:

"Este demonstratia ca expunerea precoce,inca din perioada graviditatii,poate duce la aparitia astmului.Acest studiu complex da anumite indicii despre cum cresterea folosirii produselor chimice in activitatile domestice poate cauza numeroase probleme respiratorii la copii"a concluzionat prof.Martt Halloworth.

Un alt studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din California si Berkeley s-a concentrat pe substantele poluante toxice emise de detergentii si deodorantele obisnuite. ( www.berkeley.edu/news/media/release/)

 

"Ne-am concentrat in mod special asupra controlului principalelor surse de poluare din aer si pe substantele chimice poluante prezente in produsele de larg consum care ar putea sa contribuie la formarea de ozon.Incet,incet am inteles ca era necesar sa ne indreptam atentia si asupra altor surse de poluare care se afla chiar in fata noastra"a afirmat William Nazaroff,profesor de Inginerie Ambientala.

 In mod special din analiza unor tipuri de detergenti au reiesit niste rezultate socante.Reconstituindu-se modalitatile tipice de utilizare a acestor produse,experientele au demonstrat cum persoanele pot fi expuse in mod sistematic la cantitati potential periculoase  de substante poluante.De exemplu,s-a simulat o spalare intr-o baie mica,moderat ventilata.''Bazandu-ne pe calculele efectuate pentru emisiile unui detergent obisnuit care contine glicol-eter,grupul de studiu a descoperit ca o persoana care spala rufe in aceste conditii poate respira intr-un sfert de ora o cantitate din acest component de trei ori mai mare decat limita stabilita de normele Biroului Californian pentru Sanatate."In afara pericolului individual,exista si preocupari crescute fata de impactul folosirii acestor detergenti asupra mediului inconjurator.De la reziduurile din ambalajele care sfarsesc in gropile de gunoi,la impactul negativ asupra calitatii aerului si a altor factori ambientali,exista o atentie asupra produselor"ecologice",prietenoase cu mediul.Nu intamplator exista numeroase sugestii despre cum sa curatam casa folosind produse comune,cum ar fi soda,otetul,sucul de lamaie si chiar pasta de dinti.Problema cu acest tip de detergenti este ca sunt pe de o parte eficienti pentru curatenia usoara dar impactul  lor in curatenia doemestica este per ansamblu  foarte putin relevant.

Pentru cat poate sa para,ca preocuparea pentru sanatatea personala si conservarea mediului reprezinta o noutate,GNLD s-a distins prin crearea produselor proprii biodegradabile inca din anii '60.Produse ca Super 10,LDC.G1 sunt toate bazate pe o filozofie de dozaj scazut si un impact ambiental scazut.Marirea capacitatii de curatire se poate obtine printr-o cantitate foarte scazuta de produs:benefic pentru ambient,benefic si pentru portofelul dvs!

Atat Super 10 cat si LDC  sunt produse in Europa - Elevetia,unde standardele ecologice sunt cele mai severe din lume.Deasemenea,datorita versatilitatii lor,aceste produse pot sa substitue o multime de detergenti specializati.Datorita formulei lor biodegradabile,datorita faptului ca nu produc vapori si nici substante chimice agresive sau nocive,putem fi absolut siguri atunci cand aducem aceste produse in casele noastre.Numeroase persoane isi fac griji pentru mentinerea casei lor curate,pentru a crea un mediu confortabil si sigur pentru toata familia.

Ar fi chiar o trista ironie ca sa descoperim ca metodele folosite pentru eliminarea germenilor si bacteriilor ar putea in realitate sa creeze pericole pentru sanatate.

Lidia Holban   - T.NUTRITIONIST